Zangles

Elke les is anders omdat ieder mens letterlijk uniek gebouwd is. Leren zingen lijkt niet op het leren bespelen van een instrument. Bij instrumentale lessen kan je zien hoe je handen bewegen. Bij zangles zit het instrument binnen in jouw lichaam dus moet je technisch leren voelen wat je doet. Iedere leerling beleeft dit in zijn lichaam anders en leg het uit ook op een andere manier, met andere woorden.

 

Het doel van zangles is het samen gaan ontdekken, leerling en docent, wat de goede techniek is. Om dat te bereiken geef ik in de eerste plaats elke leerling de ruimte voor zijn eigen stem, eigen inbreng en eigen expressie.   Verder gebruik ik middelen zoals voordoen, laten zien en horen van hoe het wel of niet moet, (wetenschappelijke) uitleg, afbeeldingen, en beelden. En natuurlijk oefeningen en repertoire op maat. 


Verder laat ik de leerling zelf onder woorden brengen, bewust worden en vooral onthouden wat hij ervaart/voelt bij een nieuwe of geslaagde ontdekking. Daarom maak ik ook, per leerling, een zanglesbeschrijving over wat de leerling per les al gevoeld, ervaren en geleerd heeft. Zo wordt de kennis die in een les is opgedaan vastgelegd en is dat de basis voor de volgende les en de ontwikkeling van de leerling. De laatste stap is de automatisering van die (met geduld, vertrouwen en openheid) opgebouwde techniek. Wanneer een stem technisch gezien klaar is, is het gebruik van persoonlijke capaciteiten/talenten als muzikaliteit en expressie makkelijker te realiseren. Dan wordt het zingen makkelijk, simpel, en comfortabel. Mijn motto is; Elke stem is uniek! 

 

Ieder mens kan mooi zingen. Zingen komt niet alleen vanuit het lichaam en stem maar ook vanuit de emoties. Er zijn bepaalde gevoelens of  trauma's die ons stemgebruik beïnvloeden. Soms goed, maar jammer genoeg ook slecht. Als we die nadelige ideeën en emoties los durven te laten dan wordt het afscheid nemen van belemmerend onjuist stemgebruik makkelijker. Dan kunnen we pas beginnen met het proces van het goed gaan leren zingen. 


Mede hierdoor komt het dat er veel mensen het idee hebben dat ze niet kunnen zingen, dat  ze geen stem hebben. Dat is niet zo. Iedereen kan met geduld, vertrouwen, openheid en positieve feedback de juiste stemtechniek leren beheersen als ze maar durven te ontspannen. Zingen voelt vrij als er balans is tussen kennis en het vrijlaten van die emoties. Iedereen kan genieten van zingen. Zowel voor de amateur als de professional! Zowel voor de klassieke als de pop of lichte muziekliefhebber. Een goede basistechniek is hetzelfde en kan door iedereen geleerd worden. Het verschil is dat de laatste zangers ook met microfoon leeren zingen terwijl de zanger in de klassieke stijl van zingen alles zelf moet doen om de juiste klankprojectie te bereiken. Welkom bij zangles! 

 

 

Praktische informatie

Leeftijd: vanaf 8 jaar.

Startdatum: gedurende het jaar is instromen mogelijk.
Dagen en tijdstip in overleg.

Locatie: Elderveld - Reurikwei 79, Schuytgraaf - Minervasingel 3.

Docent: Maria Joao Carmo