Ney, kaval en bansuri

De ney is een aan het uiteinde aangeblazen fluit die een voorname rol speelt in meditatieve Tasavvuf, Perzische, Turkse en Arabische muziek. Een vergelijkbaar instrument is de kaval zoals die op de balkan gebruikt wordt. Het instrument is al zeer oud. Zo zijn er afbeeldingen gevonden op wandschilderingen in de Egyptische piramides en vond men neys in de opgravingen van Ur. De ney wordt al 4500 tot 5000 jaar bespeelt. Het is een van de oudste nog bespeelde muziekinstrumenten.

 

De ney is een voorloper van de moderne fluit. De klank van de ney is meestal klagend of melancholisch. Ook nu nog is het een belangrijk instrument. Tegenwoordig wordt de ney ook gebruikt in westerse muziekstijlen zoals jazz en wereldmuziek.

 

Lesinhoud

Er is een geweldige schat aan genoteerde Turkse klassieke muziek overgebleven, en tot op de dag van vandaag wordt in die traditie gecomponeerd. In de les kan de leerling, als deze dat wil, de bladmuziek lezen en de versieringen te interpreteren. Er wordt aandacht besteed aan Makam. Makam is een tonaliteit. Deze bestaat uit een toonladder met een karakteristieke melodische ontwikkeling, de 'seyir', dus eigenlijk de reis die de melodie maakt. In de lessen maakt de leerling kennis met verschillende makam. Ook kan de leerling volksmuziek, tassavvuf, en sannatmuziek leren spelen. De leerling krijgt ook informatie over de filosofische bron van het instrument en leert verschillende speelteechnieken en stijlen. 

 

Praktische informatie

Leeftijdgroep:  vanaf 8 jaar

Startdatum: gedurende het jaar is instromen mogelijk

Dag en Tijdstip in overleg.

Lokatie: Het Arnhemse Broek wijkcentrum de Symfonie - Valckenierstraat 1.

Docent: Sinan Arat